Ondernemen

Zakelijke crowdfunding; wat mag en wat mag niet?

Het is een vrij nieuw fenomeen om geld van anderen te vragen via internet om iets te laten financieren. Van een nieuwe technische uitvinding tot een begrafenis, als je het via de juiste site doet en op de juiste manier vraagt, vind je altijd wel iemand die je financieel een steuntje in de rug wil geven. Kickstarter, Indiegogo en GoFundMe zijn een paar bekende crowdfund websites.

Veel individuen proberen via crowdfunding financiering te krijgen voor hun doelen. Maar ook zakelijk is dit mogelijk. Heb je een nieuwe bedrijf of product waar je een geld voor nodig hebt? Dan zou je kunnen kiezen om te gaan crowdfunden. Iedereen kent het wel, maar niet iedereen weet hoe dat werkt. Wat mag wel en wat mag niet?

Wetgeving

Het is een vrij nieuw fenomeen en veel mensen weten niet wat de regels rondom crowdfunden zijn. Platformen zoals Kickstarter bieden finanële diensten aan, waar een vergunning van de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandse Bank voor is vereist. Er zijn ook limieten gesteld aan de bedragen die mensen je kunnen geven en hoeveel investeringen iemand in een keer mag doen.

Zakelijke deal

Als je financiering krijgt via crowdfunding, dan ontvang je geld in ruil voor een product. Dit product geef je na een bepaalde deadline aan je investeerders. Dit is dus in principe een zakelijke deal, waar rechten en plichten bij horen. Welke rechten en plichten dit zijn, hangt af van hoe je de crowdfund opzet en wat je aanbiedt als tegenprestatie? Ook je investeerders moeten zich aan regels houden. Zeggen zij een bepaald bedrag toe? Dan kunnen zij zich niet zomaar terugtrekken.

Regels, regels, regels

Ook het crowdfundingsplatform heeft regels waar je je aan moet houden. Elk platform heeft zijn eigen regels en het is handig om vooraf te bekijken wat je rechten en plichten zijn bij elk platform voor je er een kiest. Bij de meeste sites kun je de voorwaarden rondom je inzameling zelf bepalen maar anderen leggen je deze voorwaarden zelf op.

 

Crowdfunding in de toekomst

Uit onderzoek blijkt dat we in Nederland in 2015 128 miljoen euro hebben opgehaald met crowdfunding. Dat is het dubbele van wat in 2014 is opgehaald. Het bedrag blijft groeien en financiering middels crowdfunding wordt steeds populairder. Probeer het zelf en zie hoe gemakkelijk jij je projecten kunt laten financieren.